Hoe kan ik Google zoekresultaten verwijderen?

Het is u vast weleens overkomen: in Google is een negatief artikel verschenen waarin u in uw persoonlijke naam, uw professionele carrière en/of uw bedrijfsimago wordt aangetast. Zeer onwenselijk natuurlijk, zeker wanneer er incorrecte informatie of een inhoudelijk onvolledig artikel is gepubliceerd. Nu is de vraag, is het mogelijk om Google zoekresultaten te verwijderen?

Hoe komen gegevens in de Google-zoekresultaten terecht?

Hoe komen gegevens in de Google-zoekresultaten terecht?Google, waar dit ongewenste zoekresultaat verschijnt, is een zogenaamde crawler based zoekmachine. Dit betekent dat een kopie van het world wide web wordt opgeslagen in een database van Google, de zogenaamde index. En dit betekent dus ook dat Google werkelijk alle informatie die wordt gepubliceerd, waar dan ook, wanneer dan ook, opslaat. Na elke zoekopdracht worden de zoekresultaten bovendien vanuit de index op relevantie gerangschikt. Dus hoe relevanter en populairder een zoekresultaat is, hoe hoger deze komt te staan op Google. En op deze manier kan een artikel waarin u – al dan niet negatief – wordt genoemd, in de ranking stijgen. Met alle consequenties van dien.

Is het mogelijk zoekresultaten uit Google te verwijderen?

In tegenstelling tot het “gewone” leven, lijkt op internet alles wel een levenslange houdbaarheid te hebben. Het is daarom goed om te weten dat het verwijderen van zoekresultaten in Google gelukkig nog altijd tot de mogelijkheden behoort. White Canvas weet precies hoe dat moet en helpt u er graag mee. Hoe dat werkt en wat wij precies voor u kunnen betekenen, leest u hieronder.

Technische mogelijkheden

Allereerst zijn er de technische middelen die we kunnen inzetten om de Google-zoekresultaten in kwestie voor u te tackelen. Onze technische specialisten analyseren de reputatieschade die u heeft geleden grondig en zetten de herstelopties voor u uiteen. Zo kunnen we de zaken vanaf de bron voor u aanpakken.

  1. Pagina volledig verwijderen

Een specifieke verwijzing uit de Google-zoekresultaten verwijderen, heeft nogal wat voeten in de aarde; zoekresultaten verwijderen kan dan ook behoorlijk complex zijn. White Canvas helpt u daar daarom graag bij. Zonder geldige reden Google-zoekresultaten laten verwijderen, is niet mogelijk. Het Europees Hof heeft bepaald dat links naar pagina’s die naar boven komen wanneer op een naam wordt gezocht, verwijderd moeten worden wanneer aantoonbaar is dat verwijzingen onjuist, onvolledig, verouderd, irrelevant of bovenmatig zijn. Mogelijk kan de pagina via de desbetreffende webmaster worden verwijderd. Vervolgens kunnen wij een technisch verzoek indienen om de pagina ook uit de Google-zoekresultaten te verwijderen.

  1. Content aanpassen

De bestaande content analyseren we grondig. Alle informatie die zich op het world wide web bevindt, kan immers worden aangepast. Vervolgens optimaliseren we deze informatie. Hiertoe kan White Canvas bijvoorbeeld een verzoek voor u indienen bij de eigenaars van de betreffende website.

  1. Zoekindexering blokkeren

Ook kan White Canvas de webmaster verzoeken de pagina niet te laten indexeren. Dit is nogal technisch, maar het komt erop neer dat de desbetreffende website de Google bots laat weten dat ze deze pagina of website niet mogen opnemen in hun indexering. Dit doen ze door deze Google bots instructies te geven in de broncode van de webpagina. Via deze codes is het mogelijk de bots per pagina te instrueren. Zo is het uiteraard ook mogelijk om Google te verzoeken bepaalde voor u onwenselijke foto’s niet te indexeren.

Naar beneden drukken

Tevens kunnen wij er voor u voor zorgen dat de oorspronkelijke (negatieve) content niet of nog maar nauwelijks vindbaar is.

  1. Alternatieve content creëren

Onze experts kunnen ervoor zorgen dat ongewenste zoekresultaten een lagere ranking krijgen en daardoor minder goed zichtbaar zijn. Dit doen zij door voor en over u en/of uw bedrijf nieuwe content te creëren. Uiteraard wordt dit geheel afgestemd met u. Hiervoor hebben wij verscheidene websites beschikbaar. Een andere goede oplossing is een nieuwe website voor u en/of uw bedrijf te maken. Op deze manier bent u er zeker van dat uw online aanwezigheid en zichtbaarheid positief is.

  1. S.I.L.K. Technology

De software-engineers van White Canvas hebben een unieke in-house technologie ontwikkeld om negatieve zoekresultaten te bestrijden. Deze gepatenteerde technologie heet de S.I.L.K. Technology®, wat staat voor Search, Identify, Lowering the ranking en Keeping it there. Onze online reputatiemonitor behoort tot deze techniek. Hierin beoordelen onze analisten alle zoekresultaten van een specifieke zoekterm. Door ook alle verschuivingen in Google te registeren, kunnen wij uw naam of die van uw bedrijf continu monitoren. De reputatiemonitor merkt eventuele nieuwe negatieve berichtgeving daardoor meteen op en kan daardoor direct aangepakt worden. Zo worden reputatiemanagementtrajecten op correcte en effectieve wijze uitgevoerd.

De verschillende fases:

  • Search: de S.I.L.K. Technology monitort 24/7 het web en registreert zoekresultaten op basis van vooraf vastgestelde zoektermen, denk aan uw naam, bedrijfsnaam et cetera.
  • Identify: onze experts identificeren nieuwe meldingen, beoordelen deze en bepalen op basis hiervan de strategie voor de vervolgstappen.
  • Lowering the ranking: negatieve meldingen worden steeds verder naar steeds lagere pagina’s gemigreerd. Hierdoor worden ze niet meer opgemerkt.
  • Keeping it there: gedurende een periode blijven onze experts de zoekopdrachten monitoren zodat White Canvas eventueel vervolgactie voor u kan ondernemen op dit gebied. Wij vertellen u er graag alles over.

Juridische mogelijkheden

Juridisch verzoek bij de webmaster

White Canvas kan niet alleen op technische wijze de negatieve zoekresultaten uit Google verwijderen, ook door middel van het inzetten van juridische middelen kunnen wij persoonlijke gegevens van het internet laten verwijderen. Zo kunnen wij een juridisch verzoek naar de webmaster sturen.

Het recht om vergeten te worden

Vooropgesteld: het is niet gemakkelijk om resultaten uit de archieven van Google te laten verdwijnen. Toch is het mogelijk. U heeft namelijk het vergeetrecht; het recht om te eisen dat persoonsgegevens worden verwijderd en niet verder worden verspreid. Dit vergeetrecht is ook van toepassing op zoekmachines als Google. U heeft immers altijd de right to be forgotten (RTBF).

Een beroep doen op het vergeetrecht maakt niet dat uw naam volledig wordt verwijderd van het internet, maar kan er wel voor zorgen dat de zoekresultaten die hieraan gelinkt zijn worden verwijderd. Kortom, de bron blijft wel ergens bestaan, maar een zoekmachine als Google mag mensen die zoeken op uw naam er niet meer naar doorverwijzen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. White Canvas is volledig geïnformeerd en specialist op dit gebied. Wij vertellen u er graag alles over.

Ontvang een gratis reputatieanalyse

Wilt u voorkomen dat uw verleden op welke manier dan ook in de weg staat van uw persoonlijke of professionele groei, en wilt u dat bereiken door ongewenste zoekresultaten uit Google te verwijderen? Dan zijn wij u graag van dienst. White Canvas is immers al meer dan een decennium dé expert op het gebied van online reputatiemanagement.

Wij kunnen u helpen bij het monitoren en preventief beschermen van uw online reputatie, maar ook bij het verwijderen van negatieve Google-zoekresultaten.

Meer weten? Vraag een vrijblijvende reputatieanalyse aan.