Je kent het vast wel, dat je iets wilt zoeken op Google en dat er dan meteen een advertentie boven aan je zoekresultaten staat. Sommige mensen zijn zich hier bewust van, maar andere mensen niet. Het gaat hier om organische en niet-organische zoekresultaten, ook wel SEO en SEA genoemd. In deze blogpost gaan we je alles vertellen wat je moet weten over SEO en SEA, en wat tips om je eigen website of social media-account beter te laten scoren!

Wat is de betekenis van SEO?

Allereerst staat SEO voor Search Engine Optimization, dit is het verbeteren of optimaliseren van zoekmachines en heeft te maken met organische zoekresultaten. Binnen de SEO zijn er drie belangrijke pijlers die de basis vormen voor een succesvolle website, dit heeft te maken met de autoriteit, de content, en de techniek.

Autoriteit heeft te maken met de betrouwbaarheid van je website en hoe geloofwaardig je website overkomt naar zowel Google als de gebruiker. Om een vertrouwelijk beeld te geven, moet je laten zien dat je een expert bent in jouw industrie. Daarnaast is de content van je website erg belangrijk en zal de website informatieve teksten, blogs, afbeeldingen, video’s, en andere soorten media moeten bevatten om als relevant ervaren te worden. De content vormt ook de basis van de zoekresultatenpagina’s, zonder goeie content, heb je geen goeie website. Unieke content is hier dus centraal en draagt bij aan de “user engagement”.

De techniek pijler houdt in dat de website gebruiksvriendelijk moet zijn en makkelijk te vinden. Hierbij moet je denken aan de laadtijd, de veiligheid van de website, de lay-out, en de navigatie van de website etc. Dit zal ook invloed hebben op de aantal website bezoekers en hoelang ze op je website willen blijven. Als alles goed werkt en het duidelijk is waar ze iets moeten vinden zullen ze een langere tijd op je pagina spenderen.

Wat zijn niet-organische zoekresultaten?

Zoekmachines kosten veel geld om te functioneren, daarom gebruiken grote bedrijven als Google en Microsoft (Bing) enorme investeringen om hun zoekmachines steeds beter te maken. Hiervoor moeten ze zelf ook inkomsten genereren. Dit doen ze door betaalde advertenties in de zoekmachine aan te bieden. Deze betaalde advertenties worden dan boven aan de pagina weergegeven, ook al zijn ze misschien niet het meest relevantste. Dit noemen we ook wel niet-organische zoekresultaten omdat ervoor betaald wordt, ook wel SEA genoemd.

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertisement en houdt zich bezig met het promoten en adverteren in zoekmachines en heeft voornamelijk betrekking op betaalde zoekresultaten. SEO wordt door iedereen gebruikt om de zoekmachine te verbeteren en wordt gebruikt door veel bedrijven gebruikt om op een “organische” manier te stijgen in de zoekresultaten en uiteindelijk op een betere positie te komen: het liefste bovenaan. Deze manier duurt langer dan de betaalde advertenties omdat de artikelen tijd nodig hebben om te stijgen. In tegendeel tot SEA, hier betaal je voor en merk je direct verschil in. De niet-organische zoekresultaten verschijnen zo lang je betaalt bij de zelfgekozen zoektermen.

Heeft SEA invloed op SEO?

In het algemeen heeft SEA geen invloed op SEO, maar het zou wel indirect elkaar kunnen beïnvloeden en versterken. Als je advertenties gebruikt hoeft dit niet te zorgen voor hogere organische zoekresultaten. Google Ads kan wel de online zichtbaarheid van je website verhogen en mensen hier naartoe leiden. Als ze langer op je website blijven, zal Google je website als relevanter beschouwen en hoger in de zoekresultaten laten verschijnen. SEA heeft dus geen direct effect of SEO maar kunnen je SEO wel indirect ondersteunen.

Wat kost SEO en SEA per maand?

De kosten voor SEO zijn verschillend en zijn gebaseerd op de concurrentie, ondernemingsgrootte en industrie. Sommige bedrijven huren een SEO of marketing- specialist, agency of firma in om hun online advertenties te beheren maar bedrijven kunnen het ook in-house doen en overlaten aan hun eigen marketingafdeling. Als je als bedrijf besluit het zelf te doen heb je verschillende budgets waar je mee aan de slag kan gaan.

Het start vanaf €50 – €150 euro per maand voor een klein bedrijf met een lage concurrente. Dan heb je voor €150 – €300 euro per maand voor kleine tot medium ondernemingen. €300 – €500 euro per maand voor medium ondernemingen met een niche, als je naar een hoger bedrag gaat zoals de €500 – €1000 euro per maand is dit voor de nationale bedrijven met een hoge concurrentie.

Het algemene bedrag waar je aan moet denken zal rond de €300 euro per maand zijn om optimaal verschil te zien. Veel kleine bedrijven gebruiken ook een SEO-budget van €50 – €150 euro per maand maar vaak is het moeilijk in te schatten of dit een significant verschil maakt. Het gaat dan vooral om de return of Investment (ROI) en of het de initiële investering waard is.

Zo optimaliseer je jouw website:

  • SEO Titel. De SEO-titel van je pagina is een belangrijk zoekwoord en is bedoeld om veel aandacht te trekken van de zoekers. Zorg dus dat deze zo accuraat mogelijk is.
  • De Metaomschrijving. De meta omschrijving is een pakkende tekst die omschrijft waar de pagina over gaat. Hoe beter de omschrijving van de pagina, hoe relevanter, en hoe meer mensen uiteindelijk op de website zullen klikken.
  • Gebruiksvriendelijkheid van de website. Dit is belangrijk om een goede indruk achter te laten en er zeker van te zijn dat iedereen je website makkelijk kan gebruiken; weten waar alles te vinden is en welke acties er mogelijk zijn.
  • Update de content. Het wordt door Google als veel relevanter gezien als de content op de website, je profiel of pagina’s up-to-date zijn. Hierdoor kan je hoger scoren in de zoekresultaten. Update daarom af en toe je profiel foto of bio!
  • Last but not least! Relevante en unieke content is een pre, hier kan je je mee identificeren en onderscheiden van de concurrentie. Diepgang is hier ook belangrijk en in je niche market te werk gaan.