Het gebruik van de Google zoekmachine is geheel gratis voor iedere internetgebruiker. Toch is Google door de vele gebruikers uitgegroeid tot het meest winstgevende internetbedrijf ter wereld. Dit komt mede door Google Ads. Maar wat is Google Ads precies? In dit blog gaan we hier dieper op in.

Google Ads (voorheen Adwords) zijn betaalde advertentieruimtes die je als bedrijf kunt kopen om jouw website prominent naar voren te laten komen. Dit wordt ook wel SEA (Search Engine Advertising) genoemd. Het biedt bedrijven de optie om hoog te verschijnen bij bepaalde zoekwoorden. Als je bijvoorbeeld op een bepaald woord zoekt, zoals ’timmerman’, kun je hier advertenties van verschillende bedrijven vinden. Ook kun je naast alleen zoekwoord campagnes ook met video’s adverteren of bijvoorbeeld display banners.

Waar kom je Google advertenties tegen?

Google Ads verschijnen tussen de zoekresultaten als je naar iets zoekt in Google. Bij je gekozen zoekwoord staan de advertenties dan bovenaan. Tegenwoordig kun je ook adverteren met afbeeldingen van producten, banners en video’s. Je kunt de advertenties dus in alle vormen en op veel verschillende social mediakanalen tegenkomen zoals bijvoorbeeld YouTube, Gmail of Facebook.

Kosten voor Google Ads

Maar, voor niets gaat de zon op. Om op een niet-organische manier boven aan in de zoekresultaten te verschijnen moet je betalen. Wel hoef je enkel te betalen als mensen ook daadwerkelijk op jouw advertentie klikken. Dit noemt Google dan ook Cost per Click (CPC). Het enige wat jij moet instellen is de zoekterm(en) waarbij je wil dat je advertentie verschijnen en hoeveel je bereid bent om te betalen voor een ‘Click’.

Vervolgens is er een soort veiling tussen alle bedrijven die op die zoekterm willen adverteren. Google laat de relevantste advertenties zien aan de hand van je bod en nog andere factoren. Het hoeft dus niet bepaald het hoogste bod te zijn, het doel van Google is namelijk ook om hun eigen zoekmachine te optimaliseren en de meest relevante zoekresultaten te tonen.

De `Cost per Click’ zijn ongeveer rond de 1 of 2 euro per `Click`. Er zijn namelijk ook gevallen die hoger zijn dan het gemiddelde en zijn er altijd uitschieters. Bij Display advertenties zoals banners of afbeeldingen zijn de kosten voor `Cost per Click` lager, rond de 0.10 tot 0,60 euro per `Click`.

De voordelen van Google Ads

Er zitten verschillende voordelen aan het gebruiken van Google Ads, hier zijn de voornaamste voordelen van het adverteren in Google Ads:

  • Je komt bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit is voor bedrijven het voornaamste als ze meer naamsbekendheid willen creëren.
  • Meer online zichtbaarheid. Google maakt gebruik van een netwerk, hierdoor zal je een groter bereik hebben en meer mensen kunnen bereiken. Google is de grootste zoekmachine, niet alleen in Nederland, maar ook Internationaal.
  • Zelf een budget aangeven. Je kan het budget helemaal zelf bepalen en je advertenties op elk moment stopzetten. Je zit dus nergens aan vast.
  • Gerichte zoekresultaten dus een gerichte doelgroep. Door zelf de zoektermen in te stellen kan je je doelgroep instellen en meer gericht adverteren.
  • Snelle resultaten op een kort termijn. Dit komt omdat de advertenties direct online staan en direct voor je gaan werken. Hierdoor kan je direct resultaten verwachten.

Er zijn natuurlijk ook een paar nadelen aan het adverteren op Google Ads maar die mag je zelf afwegen:

  • Eventuele hoge kosten per klik. Dit kan hoog oplopen als er veel mensen op je advertentie klikken.
  • Ondanks je van alles kan leren van YouTube video’s, moet je toch nog het een en ander weten over de Google Ads en is enig expertise wel handig. Hierdoor haken sommige mensen af of besteden sommige bedrijven dit werk uit.
  • Helaas zit er wel een restrictie op bepaalde producten of diensten die je mag promoten op Google. Dan gaat het om beperkt alcohol, kansspelen, drugs, wapens, seksuele content, politieke content en bijvoorbeeld als je website of platform nog niet gebruiksvriendelijk genoeg is.

Hoeveel moet je uitgeven aan marketingbudget?

Vaak is de vuistregel om 6% – 20% van de omzet te reserveren voor marketingbudget. Met een omzet van 100.000 euro, zal je met een marketingbudget van 15% uitkomen op een budget van 15.000. Dit kan je verdelen over het jaar wat 125 euro’s overhoudt per maand om te besteden aan bijvoorbeeld Campagnes, Google Ads, Influencers, Social Media accounts, etc.

Wat zijn organische zoekresultaten?

Organische zoekresultaten zijn gratis zoekresultaten die zijn gebaseerd op niet-commerciële criteria door de zoekmachine. Hierdoor bestaat je zoekresultaten lijst door de meest relevante informatie over een bepaald zoekwoord. De gesponsorde resultaten vertonen zich in de vorm van advertenties waarvoor betaald moet worden om een plek te kunnen bemachtigen in de lijst met zoekresultaten. Je kunt ze makkelijk herkennen door het “Adv” blokje dat bij de betaalde zoekresultaten te zien is.