Reputatiemanagement, wellicht heb je er wel eens van gehoord. Maar veel mensen weten er niet veel over of hebben er nog nooit van gehoord. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van reputatiemanagement en de werkzaamheden van een reputatiemanager.
Wat is reputatiemanagement en wat houdt het precies in?
Reputatiemanagement omvat alle activiteiten die een organisatie inzet om de indruk die mensen buiten de organisatie hebben te monitoren en te beïnvloeden. Het gaat om het beïnvloeden, controleren, versterken of verbergen van de reputatie van een individu of bedrijf. Online reputatiemanagement richt zich vooral op digitale technieken en het manipuleren van de beeldvorming van een persoon of organisatie. Dit gebeurt door het publieke sentiment te beheersen, een positief imago te creëren en een negatief beeld te vermijden. Zo werkt White Canvas voor andere individuen of bedrijven om hun reputatie, voornamelijk in positieve zin, te beïnvloeden.
Reputatiemanagement is relatief nieuw en is ontstaan met de opkomst van web 2.0. De integratie van online reviews en feedback zorgde ervoor dat mensen en bedrijven ook negatieve ervaringen ondervonden. Reputatie ontstaat door communicatie, klantgerichtheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid, en de kwaliteit van producten of diensten. Hier kan je als individu en bedrijf dan ook invloed op uitoefenen.
Waarom is reputatiemanagement van belang?
Door structurele media monitoring verzamel je input voor communicatie, marketing en klantenservice en analyseer je welke factoren van invloed zijn op de online reputatie van jouw merk. Een positief imago online is belangrijk als goede eerste indruk. Mensen zijn daarom bereid om een bureau als White Canvas in te schakelen om hun reputatie weer vlekkeloos te maken.
Wat doet een reputatiemanager?
De basis van reputatiemanagement en dus ook een reputatie manager het in kaart brengen, beschermen en verbeteren van een online reputatie. Door het monitoren van zowel online media, zoals social media, kranten en roddelbladen, kun je precies bijhouden wat er over een merk of persoon gezegd wordt. Als reputatiemanager onderhoud je een goede relatie met je klanten en heb je een uitgebreide klantportefeuille. Je neemt contact op en dient als tussenpersoon met het operationele team.
De technieken en methoden die worden gebruikt bij online reputatiemanagement zijn zoekmachineoptimalisatie, online promotie, het creëren van nieuwe content, aanwezigheid op social media en meer. Daarnaast helpt het bedrijven om niet meer negatief in de schijnwerpers te staan en te leren van fouten en negatieve reviews. Door iets te doen met de kritiek, ontwikkelt je reputatie zich positief en groei je als persoon en organisatie.
Wat is reputatieschade?
Reputatieschade is de schade die een persoon lijdt doordat zijn eer of goede naam wordt aangetast. Dit kan worden veroorzaakt door lasterlijke uitlatingen, valse beschuldigingen in de media of kritische publicaties. We spreken van reputatieschade wanneer iemand een stuk produceert of publiceert dat een ander beledigt, vals beschuldigt en daarmee de goede naam of eer van die persoon aantast.
Waarom is een positieve online reputatie belangrijk?
Een sterke reputatie zorgt voor loyaliteit en goodwill van stakeholders en doelgroepen. Wanneer een organisatie bekend staat om haar betrouwbaarheid, kwaliteit en integriteit, zullen klanten eerder geneigd zijn om trouw te blijven en herhaalaankopen te doen. Bovendien wekt een goede reputatie vertrouwen bij medewerkers, wat leidt tot een hogere tevredenheid en betrokkenheid binnen het bedrijf.
Daarnaast speelt online reputatie een cruciale rol in het besluitvormingsproces van zowel kopers als verkopers. In de hedendaagse digitale wereld wordt informatie snel en breed gedeeld, wat betekent dat positieve of negatieve beoordelingen direct invloed kunnen hebben op de perceptie van een bedrijf. Potentiële klanten baseren hun keuzes vaak op online reviews en ratings, waardoor een solide online reputatie essentieel is voor het aantrekken van nieuwe klanten.