Google LLC is het bedrijf achter de zoekmachine (Google) en is ontstaan in 1996 door Larry Page en Sergey Brin als schoolproject. De twee studenten van Stanford University hadden een systeem uitgevonden waarbij servers het internet afzoeken en deze informatie sorteren. Dit programma noemden ze PageRank. In eerste instantie noemde ze de zoekmachine BackRub, maar was later veranderd in Google.

De domeinnaam Google.com werd geregistreerd in 1997 en een jaar later werd de naam Google Inc. geregistreerd als bedrijf. Momenteel werken er al meer dan 100 duizend werknemers en is het hoofdkantoor van Google gevestigd in Mountain View, Californië.

Het gebruik van de Google zoekmachine is geheel gratis. Toch is Google door de vele gebruikers uitgegroeid tot het meest winstgevende internetbedrijf ter wereld. Dit is mogelijk door het verkopen van Advertenties aan bedrijven of particulieren. Hierdoor kom er jaarlijks tientallen miljarden euro’s door binnen.

Waar kom je Google Advertenties tegen?

Google Ads komen voor als je naar iets zoekt in Google. Bij je gekozen zoekwoord staan de advertenties dan bovenaan. Tegenwoordig kun je ook adverteren met afbeeldingen van producten, banners en video’s. Je kunt de advertenties dus in alle vormen en op veel verschillende social mediakanalen tegenkomen, bijvoorbeeld, YouTube, Gmail, Facebook etc.

Wat zijn Google Advertenties?

In de loop van de tijd heeft Google de naam van Google Adwords veranderd in Google Ads. Dit kwam omdat “Ads” meer een verzamelnaam is van alle mogelijke diensten die Google biedt.

Google Ads is een advertentie programma van Google die bedrijven de mogelijkheid bieden om gebruikers te bereiken in de zoekmachine door “advertenties”. Het biedt bedrijven om te verschijnen bij bepaalde zoekwoorden. Als je bijvoorbeeld op een bepaald woord zoekt, kan je hier advertenties van andere bedrijven vinden. Inmiddels kan je naast alleen zoekwoord campagnes ook met video’s adverteren, en display banners.

Kosten voor Google Ads

Om boven aan de zoekresultaten te verschijnen moet je betalen. Wat fijn is dat je alleen hoeft te betalen als mensen er ook daadwerkelijk op klikken, Dit noemt Google dan ook Cost per Click (CPC). Het enige wat jij moet instellen is de zoekterm waarbij je advertentie moet verschijnen en hoeveel je bereid bent om te betalen voor een `Click`.

Dit is een soort veiling tussen alle bedrijven die op die zoekterm willen adverteren. Google laat de relevantste advertenties zien aan de hand van je bod, en nog andere factoren. Het hoeft dus niet bepaald het hoogste bod te zijn, het doel van Google is namelijk ook om hun eigen zoekmachine te optimaliseren en de meest relevante zoekresultaten te tonen.

De `Cost per Click` zijn ongeveer rond de 1 of 2 euro per `Click`. Er zijn namelijk ook gevallen die hoger zijn dan het gemiddelde en zijn er altijd uitschieters. Bij Display advertenties zoals banners of afbeeldingen zijn de kosten voor `Cost per Click` lager, rond de 0.10 tot 0,60 euro per `Click`.

De voordelen van Google Ads

Er zitten verschillende voordelen aan het gebruiken van Google Ads, hier zijn de voornaamste voordelen van het adverteren in Google Ads:

  • Je komt bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit is voor bedrijven het voornaamste als ze meer naamsbekendheid willen creëren.
  • Meer online zichtbaarheid. Google maakt gebruik van een netwerk, hierdoor zal je een groter bereik hebben en meer mensen kunnen bereiken. Google is de grootste zoekmachine, niet alleen in Nederland, maar ook Internationaal.
  • Zelf een budget aangeven. Je kan het budget helemaal zelf bepalen en je advertenties op elk moment stopzetten. Je zit dus nergens aan vast.
  • Gerichte zoekresultaten dus een gerichte doelgroep. Door zelf de zoektermen in te stellen kan je je doelgroep instellen en meer gericht adverteren.
  • Snelle resultaten op een kort termijn. Dit komt omdat de advertenties direct online staan en direct voor je gaan werken. Hierdoor kan je direct resultaten verwachten.

Er zijn natuurlijk ook een paar nadelen aan het adverteren op Google Ads maar die mag je zelf afwegen:

  • Eventuele hoge kosten per klik. Dit kan hoog oplopen als er veel mensen op je advertentie klikken.
  • Ondanks je van alles kan leren van YouTube video’s, moet je toch nog het een en ander weten over de Google Ads en is enig expertise wel handig. Hierdoor haken sommige mensen af of besteden sommige bedrijven dit werk uit.
  • Helaas zit er wel een restrictie op bepaalde producten of diensten die je mag promoten op Google. Dan gaat het om beperkt alcohol, kansspelen, drugs, wapens, seksuele content, politieke content en bijvoorbeeld als je website of platform nog niet gebruiksvriendelijk genoeg is.

Hoeveel moet je uitgeven aan marketingbudget?

Vaak is de vuistregel om 6% – 20% van de omzet te reserveren voor marketingbudget. Met een omzet van 100.000 euro, zal je met een marketingbudget van 15% uitkomen op een budget van 15.000. Dit kan je verdelen over het jaar wat 125 euro’s overhoudt per maand om te besteden aan bijvoorbeeld Campagnes, Google Ads, Influencers, Social Media accounts, etc.

Wat zijn organische zoekresultaten?

Organische zoekresultaten zijn gratis zoekresultaten die zijn gebaseerd op niet-commerciële criteria door de zoekmachine. Hierdoor bestaat je zoekresultaten lijst door de meest relevante informatie over een bepaald zoekwoord. De gesponsorde resultaten vertonen zich in de vorm van advertenties waarvoor betaald moet worden om een plek te kunnen bemachtigen in de lijst met zoekresultaten. Je kunt ze makkelijk herkennen door het “Adv” blokje dat bij de betaalde zoekresultaten te zien is.