De Click-Through-Rate (CTR) ook wel de Klikfrequentie of doorklikratio genoemd en geeft aan hoeveel mensen klikken op een zoekresultaat, advertentie of link in verhouding tot het aantal mensen die het gezien hebben.

Je hebt bijvoorbeeld Google Ads en wilt erachter komen hoeveel procent van de google gebruikers die op jou advertentie zoeken er daadwerkelijk op klikken, dan komt deze ratio goed van pas! De CTR wordt voornamelijk gebruikt op de effectiviteit van die advertenties te meten en uiteindelijk te kunnen verbeteren. Daarnaast zorg een betere CTR voor een betere exposure.

Hoe bereken je de CTR?

Het is belangrijk om de CTR vanuit Google in de gaten te houden. Dit geeft namelijk een goed beeld van de prestatie van je zoekresultaten in Google. Ook is het een manier om extra bezoekers naar jou Google pagina te lokken. De click-through rate kan je berekenen door de aantal klikken op een advertentie te delen door het aantal keren dat een advertentie is weergegeven.

Klikken / Vertoningen = CTR

Voorbeeld: als je 5 klikken hebt met een vertoning van 100 is de CTR 5%.

Wat wordt verstaan onder een goeie click-through-rate?

In het algemeen wordt een doorclickratio van 2% al als goed beschouwd. Dit is namelijk omdat meer als de helft van de mensen die jouw advertentie zien, niet doorklikken. Volgens Google Ads is daarom een percentage van 1.5% – 2% redelijk en wordt een CTR boven de 2% als een goede CTR score gezien. Een hogere CTR is een indicatie dat gebruikers je advertentie en vermeldingen nuttig vinden en als relevant ervaren.

Maar een hogere click-through ratio is niet altijd beter. Het is ook mogelijk dat je campagne een hoge CTR heeft maar voor weinig opbrengst zorgt. Je moet natuurlijk ook rekening houden met andere factoren zoals de conversie, ranking en de gemiddelde opbrengst per bezoeker. Het doorklikpercentage varieert enorm en hangt af van het type advertentie, medium, en de doelgroep.

Waar wordt dit cijfer gebruikt?

De click-through-rate wordt vaak gezien als maatstaaf in de online marketing wereld. Hierbij kan je denken aan Google Ads campaigns, zowel banners als advertenties. SEO, om het aantal mensen weer te geven die op een resultaat klikt. Social media, voor gesponsorde berichten en organisch. E-mail marketing, waar de CTR zorgt voor een goeie doorstroom van de email naar de URL.

5 Tips voor een goede click-through-rate

Iedereen wilt natuurlijk het meeste halen uit hun Google Ads en hun advertenties verbeteren. Er zijn gelukkig veel manieren om positief invloed te hebben op je CTR.

1. Schrijf een pakkende titel (tag)

De titel tag is een van de meest belangrijke attentietrekkers en hebben veel invloed op je CTR. De titel is ten slotte het eerste wat consumenten lezen als ze een zoeken naar resultaten. Het is daarom belangrijk dat jij hier direct punten scoort. Je kan bijvoorbeeld een vraag stellen in de titel tag, of een overzicht of checklist aan te kondigen.

2. Gebruik een Call-to Action

Een call-to-action op je website kan een positieve invloed hebben en kan veel invloed hebben op de CTR. Probeer daarom de tekst en de call-to-action zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat mensen er wel op moeten klikken! Dit doe je door bijvoorbeeld alle voordelen te benoemen en je te verplaatsen in de bezoeker, koper of doelgroep.

3. De URL, kort maar krachtig

Het komt vaak voor dat websites de URL lekker lang en ingewikkeld maken. Dit komt niet alleen onbetrouwbaar over maar is ook voor veel website bezoekers verwarrend en moeilijker te delen. Uit een onderzoek met Microsoft, is naar voren gekomen dat een korte en krachtige URL aantrekkelijker is voor de gebruikers.

4. Rich snippets; ook wel rijke toevoeging

Rich Snippets zijn extra toevoegingen die je aan jouw zoek resultaat kan toevoegen om een extra stukje informatie te geven. Dit kan in de vorm van een beoordeling (met sterren), audio, video, producten of sub tabbladen.

5. Gebruik een afbeelding

Afbeelding zullen helpen met het wekken van interesse van de zoekers. Afbeeldingen geven in een blikopslag een idee waar de website over gaat en is vaak aantrekkelijk voor het oog. Mensen neigen sneller te klikken op een website waar een afbeelding bij staat om meer informatie op te nemen. Veel bedrijven gebruiken voor de afbeelding hun eigen logo om snel herkend te worden.