Zondebokken in tijden van crisis: kan esthetiek een rol spelen in reputatiemanagement?
Amsterdam, 16 maart 2020 – Sinds het uitbreken van het Corona-virus neemt de discriminatie van Aziatische Nederlanders hand over hand toe. Van het Corona-carnavalslied tot en met spugen en zelfs geweld gericht tegen Aziatisch ogende mensen aan toe. Hypocriet, vindt White Canvas. En hypocriet, vindt ook de Nederlandse fotograaf Saskia Wesseling. De hoogste tijd voor een tegenreactie.
Wesselings antwoord op de toenemende discriminatie van Nederlanders met Aziatische roots? Een visueel manifest. Hiermee kiest zij ervoor met schoonheid te antwoorden. In een fotoserie met de titel Chinese zondebokken steekt Wesseling Nederlanders met Chinese roots in traditioneel Hollandse kledij om aan te tonen dat het hier Nederlanders betreft. Haar verklaring voor het feit dat Chinese Nederlanders zo snel racistisch worden bejegend? “Omdat Chinezen niet zielig gevonden worden: we mogen er alles over zeggen, want het komt er toch wel goed. Ze lijken niet zo’n kwetsbare groep. Dus hier wilde ik iets tegenover stellen,” vertelt ze aan NPO 3.
Met Chinese zondebokken wil de kunstenares laten zien hoe je op lelijkheid kunt reageren met schoonheid. “Ik wil de schoonheid van kunst laten reageren op de niet zo slimme opmerkingen die ik om mij heen hoor. Ik vind het debat vaak heel hard.” Daarbij, stelt ze, zetten we in tijden van angst groepen altijd weg. “Ik begrijp de angst voor het onbekende, maar het ontstaan van het Corona-virus heeft niets te maken met hier. We kunnen het hebben over de wet markets in China, maar die hebben niks te maken met de Chinees-Nederlandse mensen hier.”
Met haar project wil ze laten zien dat de mensen op haar foto’s ook Nederlanders zijn.
“Door die Hollandse meesters en die sfeer van historie erbij te halen wil ik laten zien: zij zijn wij. Chinese gezichten horen niet meer alleen bij Chinese restaurants: het zijn ook je artsen, kunstenaars en leraren. Hou op met alleen naar de buitenkant te kijken.”
Wesselings serie is een oproep voor een verzacht debat in plaats van moddergooien: laten we begrip voor elkaar krijgen. Een oproep waar White Canvas zich geheel in kan vinden. Directeur en eigenaar Marco Juffermans: “In tijden van crisis is de mens er als de kippen bij om een zondebok aan te wijzen. Reputatiemanagement is dan het beste antwoord. Zeker ook in een sector als de kunst. Ik vind het initiatief van Saskia Wesseling fantastisch. In de bescherming van iemands reputatie zoeken wij altijd naar de juiste middelenmix. Niet zelden betekent het dat we forse maatregelen moeten treffen. Dan moeten we bijvoorbeeld een juridisch gevecht aangaan. Wat Saskia Wesseling ons laat zien is dat je ook op een ‘zachte’ manier tegengas kunt geven aan reputatiebeschadigingen. Het is precies waar we in onze hedendaagse maatschappij behoefte aan hebben.”